mandag 16. september 2019

Lus i hår

Den enkleste måten å oppdage lus på er å gre i vått hår med lusekam. Lusesjekk kan utføres både i fuktig og tørt hår , men vi anbefaler å fukte håret og gjerne tilsette hårbalsam. Da klarer ikke lusene å bevege seg like . Hvordan smitter hodelus?


Sjekk håret til barn månedlig, og fjern lus med lusemiddel, lusekam eller barbering. Hodelus er ufarlig, men ubehagelig.

Håret må berøre en annens hår i omtrent et halvt minutt for at lusene skal smitte. Det er svært usannsynlig å få hodelus av å bruke andres lue eller pute. Lus (Pediculus capitis) er blodsugende parasitter. Voksne hodelus er 2-mm lange.


Helt nyklekkede . Det er ikke nødvendig å legge tøy etc i fryseren, det trenger . I tørt hår kan lusa lett smette unna, sier Ottesen. Et luseliv varer i to til fire uker, og man har som regel hatt lus i flere måneder når det begynner å .

Barn med kortere hår får også lus , med mindre håret er under 5mm langt, så blir man ikke smittet. Det kan ta mange uker fra man blir smittet med lus til kløen starter. Under lusepidemier vil det være en fordel og sette håret til barna med langt hår i hestehaler eller fletter.


Vi vet at jenter fra 6-år topper statistikkene på antall . På bilde av lus i hår holder lusa seg godt ut til siden, på jakt etter nytt hår. Tre sekunder er nok hårkontakt for at den kan forflytte seg til nytt bosted. Det er viktig å gre nøye med en fintannet kam i fuktig eller tørt hår. Vi anbefaler å fukte håret fordi dette hemmer lusenes bevegelse, slik at de ikke vil . Tre slags lus har tilpasset seg mennesket, nemlig hodelus , kroppslus og flatlus.


Den lever på hårbunnen og kleber eggene fast til hårene. De kan kun leve på. I vått hår er det tyngre å gre, men lusa vil bli ubevegelig og lettere å få med ut på lusekammen. Tørk av kammen på et stykke hvitt tørkepapir . Vanlig hårvask dreper ikke lus eller luseegg. Samtidig hadde de med tykt hår oftere lus enn de med tynt hår.


Blir håret virkelig kort så kan ikke lusa holde til der oppe. Dersom håret er .

Lusekammer blir brukt for å ta bort lus og egg fra håret. Lusesnapperen får ut alt fra støv, lo og flass til nymfer og hodelus fra hår og hodebunn. Har du bare lus egg på hårene , betyr ikke at du vil få hodelus - eggene kan bli klekket eller døde. Ikke glem å gre gjennom håret til alle i familien - lusa kan spre. Når du fukter håret vil dette hemmer lusenes bevegelse, slik at de ikke vil kunne smette fra ugredd hår og inn i allerede gredde deler av håret , og . Lus i håret : vanlige misforståelser.


Nei, det er ikke nødvendig å behandle hele familien, sier ekspert. PÅ TIDE MED LUSESJEKK: Denne . Gre håret i hele dets lengde, start helt innerst ved hodebunnen. Folkehelseinstituttet anbefaler å gre i vått hår , fordi dette hemmer lusenes . LUSETOPP AKKURAT NÅ: Mange barn opplever å ha lus i håret i disse. Legg et håndkle over skuldrene til barnet. Tidligere var det skam å få hodelus , men slik er det ikke i dag.


Det har ikke noe med urenslighet å gjøre, for lusa trives bedre i helt rent hår. Alle kan få lus.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.